sourceksa.com

Jó hír a méhészeknek: bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával sikeresen lehet védekezni a varroa atka ellen. Még nem teljesen világos, mi az ideális oxálsav-glicerin arány, vagy hogy mennyiben fontos ügyelni a hordozó telítettségére. Az sem bizonyított, hogy a kezelésnek van-e hatása a telelő méhekre. Továbbra is az integrált kezelés az ajánlott. Biztató eredmények a varroa atka ellen Egy tartós hordozón beadott oxálsav-glicerin-víz oldat nagy reménnyel kecsegtet a varroa atka számának csökkentésében és egyúttal a méz tisztaságának megtartásában. Randy Oliver egy Argentínában már használt és engedélyezett keverék alapján egy saját receptet és módszert dolgozott ki, illetve vizsgált meg 2017-ben Kaliforniában. Az American Bee Journal legújabb számában található hírről a Magyar Mezőgazdaság számolt be. A varroa atka ellen nagyon fontos a védekezés – erre nyújthat végre megoldást a kísérletsorozat – Fotó: Pixabay, Propolia Randy áprilisban kezdte a kísérletezést, amikor is mandula beporzásról visszakerült méhcsaládokba tett oxálsav-glicerin keveréket tartalmazó, biológiailag lebomló cellulóz alapú törlőkendőket.

And surrounding

méhek atka elleni védekezése and cancer

And associates

  1. Orsay csipke ruha 2
  2. 2. kerület Solti György autóvillamosság – Kézikönyvünk.hu
  3. Barnából hamvas szőke
  4. Méhek atka elleni védekezése and beyond
  5. Pecsenye
  6. Miskolc sushi bár de
  7. Méhek atka elleni védekezése and the city
  8. Atka elleni készítmények
  9. Vásárlás: Cube Biciklis cipő - Árak összehasonlítása, Cube Biciklis cipő boltok, olcsó ár, akciós Cube Biciklis cipők
  10. Fradi-Vidi: "Sok feszült pillanat volt; megérdemeltük, de a bajnokság még nem ért véget" - értékelések | csakfoci.hu

Itt a megoldás a varroa atka ellen? – Randy Oliver beszámolója a méhészeti kísérleteiről - Magro.hu

méhek atka elleni védekezése and grace

Island

Meglepetésére, a júliusi atkaszám ellenőrzéskor (alkoholos lemosással), a kezelt családok többségében az atka populáció igen alacsony volt (0-5). Azonban voltak olyan kaptárak, melyekben nem csökkent az atkaszám a kontrollhoz képest. Mégis jó okkal lehet feltételezni, hogy később – amennyiben a tartós hordozó bennmaradt volna – ezekben is csökkenni kezd az atkaszám. Randy két kísérletet is elvégzett ugyanazzal az állománnyal az évben. Ezt azért csinálta, hogy kiderüljön, hogy a második alkalom is ugyanolyan hatásos lesz-e, illetve kivált-e az oxálsav-glicerin keverék valamiféle rezisztenciát az atkapopulációban. A szer mindkét alkalommal 94 százalékos hatásfokkal működött. Azokban a kaptárakban is, melyekben a méhek nem rágták szét a kendőt. Valószínű, hogy ha a méhek rámennek, érintkezésbe kerülnek a kendővel, már az is jelentősen hozzájárul a szer terjedéséhez a kaptárban. Randy szerint az oxálsav-glicerin keverékre adott rezisztencia, ha egyáltalán létrejöhet, jelentéktelen. Hiszen a legvalószínűbb feltételezés szerint az atkának a ragadós tapadólábai vannak leginkább kitéve a sav hatásának.

Felhívta a figyelmet az elkerülendő apróbb hibákra is. Az utolsó előadó, Németh Zoltán volt, ő a "Varroa atka elleni védekezések összehasonlítása" címmel tartott előadást. Gyakorló, árutermelő méhészként elmondta, hogy a különböző kémiai szerek hogyan hatnak az atkákra és a méhekre. A méhek szempontjából minden szert károsnak értékel, kivéve a megfelelően alkalmazott oxálsavat. Kiemelte, hogy a legtöbb atkaölő nem képes a fedett fiasításban pusztítani az atkákat, tehát minden beavatkozás csak az éppen a kezeléskor méheken lévő atkát éri, a fedett sejtekben lévőt nem bántja. A méheket viszont igen. Ezen tapasztalatok alapján ő már hosszú évek óta csak oxálsavat használ, ennek ellenére elégedett a méhcsaládjai egészségével és termelési eredményeivel egyaránt. A fórum kiváló lehetőség volt az új ismeretek begyűjtésére. A méhészek elégedettek voltak az előadások színvonalával, bár a végére többen is elfáradtak a sok információtól. ()

méhek atka elleni védekezése and sons
February 18, 2022